Przepisy z klasztornej kuchni

Okładka książki Przepisy z klasztornej kuchni, czyli tradycyjne przepisy dla duszy i ciała

Klasztorna kuchnia i zakonnik na okładce, co można pomyśleć? Asceza, post i suchy chleb codziennie? Nieprawda! Żartowałam :) Kuchnia klasztorna mieni się porami roku, żyje według nich, jak według całej natury.
Sami Cystersi, uprawiają warzywa, hodują zwierzęta - wiem, bo byłam i widziałam. Dlatego ich kuchnia jest prawdziwa, jak u babci na wsi, najlepiej wsi końca XX wieku, kiedy nie używano tylu sztucznych nawozów, barwniki stosowano do tkanin, a konserwant kojarzyć się mógł wyłącznie
z nazwą konserwy ;) Tak było, kiedyś...
A kuchnia klasztorna nie przepada za nowoczesnymi zmianami i chwała jej za to!!!
Mamy więc przepisy na chleby i na prawdziwy zakwas chlebowy. Mamy opisy ziół i przypraw, przepisy na nalewki i te lecznicze i te dla smaku :)
Oczywiście znajdziemy tradycyjny makowiec i szarlotkę oraz domowe mięsa i pasztety.
I niby Ameryki nie odkrywamy, niby wszystko to już znamy, widzieliśmy i najczęściej jedliśmy, ale
i tak warto tę książkę mieć w domowej biblioteczce. Nazwałabym ją taką kuchenną bazą, dla każdej kobiety, ceniącej nie tylko tradycję, ale i życie zgodne z naturą i zwyczajnie dobre, polskie jedzenie.
Do tego piękne wydanie, twarda oprawa i solidnie podane przepisy ze zdjęciami. Siostra Anastazja ma konkurencję ;)


Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Przepisy z klasztornej kuchni; Autor: Józef Kasper Kmak; Wydawnictwo: Publicat. Oprawa twarda. 320 stron.

Komentarze