Zdrowe życie z Hildegardą z Bingen

 


Medycyna holistyczna, czyli ta obejmująca umysł, duszę i ciało od dawna fascynuje i jednocześnie zachęca do jej głębszego poznania. Naturalne sposoby leczenia i odżywiania to coś, co poleca nam właśnie ta książka. Hildegarda z Bingen jest postacią równie ciekawą, co kontrowersyjną. Nie każdy jest w stanie uwierzyć jej przekazom i zaleceniom oraz wiedzy, jaką - co zawsze podkreślała -uzyskała podczas wizji. Niewątpliwie wyprzedzała swoje czasy, a szereg informacji o różnych dolegliwościach zdrowotnych zdumiewa tym bardziej, iż dotyczy prawie wszystkich schorzeń nazywanych obecnie chorobami cywilizacyjnymi! Czy to przypadek, że uznana za świętą Hildegarda, przekazała kilka wieków temu, rady dotyczące życia w zupełnie innych, nieznanych jej z codzienności warunkach? A może i wówczas zdarzały się już takie dolegliwości, a wielka przeorysza zakonu przewidywała, iż ludzie niewiele będą różnić się w przyszłości?

Wskazówki i szczegółowe wytyczne dotyczące sposobu odżywiania. Produkty, które służą zdrowiu i te, których powinniśmy unikać. Tutaj pojawią się pierwsze kontrowersje i różnice, jakie możemy dostrzec w teoriach współczesnych dietetyków. Jak choćby ta, uznająca nasze ulubione, niewielkie owoce za wyjątkowo niezdrowe, czyli stwierdzenie, że "truskawki prowadzą do zaśluzowania organizmu i wywołują alergie" (choć tę drugą informację, pewnie wielu lekarzy potwierdzi). Podobnie negatywnie wypowiada się na temat śliwek, twierdząc, że "pobudzają w organiźmie wytwarzanie czarnej żółci, a w związku z tym podsycają stres, wściekłość i gniew". Za to nasza wizjonerka ma doskonałe wiadomości dla miłośników bursztynowego napoju! Piwo według Hildegardy: "wzmacnia partie ciała człowieka, a ze względy na siłę i dobroć zawartego w nim soku zbożowego, nadaje ładnego koloru cery". No cóż, zapewne miała na myśli używanie tych dobroci z rozsądnym umiarem oczywiście...

W książce znajduje się zarówno skondensowana wiedza na temat głoszonych przez Hildegardę zasad żywienia, jak i dokładnie opracowane przepisy na różnego rodzaju preparaty lecznicze i wzmacniające. Wiele z nich jest przygotowanych, ze znanych nam wszystkim, powszechnie stosowanych lub widywanych w przyrodzie składników. Dlatego spokojnie możemy w domu przyrządzić na przykład maść z jodły, eliksir, maść czy olejek z fiołków. Łatwo też znajdziemy pietruszkę, miód, szałwię, imbir, pokrzywę czy wrotycz pospolity. Trudniej będzie z winem z alpinii Galgant czy zdobyciem bertramu, ale w dobie doskonale zaopatrzonych sklepów w sieci i z tym nie będzie większego problemu. Powszechnie znana z doceniania właściwości orkiszu, siostra Hildegarda, poleca też różne potrawy z jego zastosowaniem.

Ciekawostką jest szczególna umiejętność przewidywania problemów nam współczesnych. Hildegarda ostrzegała przed "smrodem świata", mając na myśli dzisiejsze zanieczyszczenie ziemi, wód i powietrza. Wspomniana wcześniej "czarna żółć" jest według jej teorii, główną przyczyną wielu chorób. Dla wielu czytelników zaskakujące będzie dodanie rozdziału o kamieniach leczniczych, które według Hildegardy można również stosować w wielu schorzeniach. Perły, jaspis, kryształ górski, onyks, szafir czy szmaragd. O tych i innych minerałach dowiecie się wielu ciekawych informacji. Ponadto w książce znalazły się porady dotyczące zabiegów fizjoterapeutycznych, a także oczyszczania i odtruwania organizmu.

Znajdziemy rozdziały dotyczące poszczególnych dolegliwości, a dokładniej ujmując partii ciała człowieka, które są na nie narażone. Drogi oddechowe i głowa, układ trawienny i przemiana materii, pęcherz i nerki, oczy, kobiece dolegliwości, a także dusza i psychika. Oto niektóre z tych rozdziałów, które w wyjątkowy sposób przybliżają nam mądrość i wiedzę świętej Hildegardy. Autor książki poleca nam również różnorodne przepisy kulinarne, przygotowane na bazie nauk znanej przeoryszy. Wśród nich znajdują się zarówno klasyczne kluseczki orkiszowe, potrawy mięsne, zupy, jak i nowoczesne dania jak panna cotta z galaretką czy cheesburger z pigwą

, chili i kolendrą!

Nieważne, czy ktoś uznaje medycynę naturalną, czy jest wierzącym i praktykującym chrześcijaninem w codziennym życiu. Warto poznać ten niezwykły punkt widzenia siostry Hildegardy, urodzonej w 1098 roku, a zaznajamiającej nas z tematami, które tak blisko dotyczą XXI wieku i naszej rzeczywistości!!

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Zdrowe życie z Hildegardą z Bingen. Naturalne sposoby leczenie i odżywiania.
Autor: Gunther H.Heepen
Wydawnictwo: Jedność oprawa miękka. 240 stron.        
Do kupienia w księgarni wydawnictwa 

Komentarze

  1. Publikacja wydaje się naprawdę godna uwagi, więc będę ją miała na uwadze. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie, bardzo lubię takie tematy i leczenie się własnymi, domowymi i ludowymi sposobami!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz