Kuchnia MagdaLeny

 

👩‍🍳

Jeść, żeby żyć czy żyć, aby jeść? Oto jest pytanie! Te dwa odmienne podejścia, niech dadzą do myślenia, bo dzisiaj przed Wami prawdziwa uczta dla zmysłów, przy której trudno opanować odruchy Pawłowa. ;) Przedstawiam "Kuchnię MagdaLeny". Mam zaszczyt być ambasadorką tej publikacji i nie zawaham się powiedzieć, że jestem dumna z jej treści (zdjęciami natomiast zachwycam się nieustannie, wyobrażając sobie prawdziwe smaki i aromaty dań)

Autorka "Kuchni MagdaLeny", chociaż z zawodu nie jest kucharzem, postawiła na swoją kulinarną pasję w 100%. Piecze, gotuje, smaży i tworzy niesamowite zestawienia składników. Bawi się kolorem, strukturą i smakiem. Odkrywa nowości a także hołduje tradycji. Przede wszystkim jednak dba nie tylko o nasze podniebienia i efekt wizualny swoich kulinarnych dzieł, ale też o to, by były dla nas zdrowe.

Magdalena Janeczko, bo niej mowa prowadzi swój blog od kilku lat, a jej pierwsza książka jest napisana tak, że ma się ochotę poznawać kolejne publikacje. Prosta forma, którą uwielbiam, czyli przepis plus duże zdjęcie obok - trafia do mnie tak skutecznie, że przeglądając książkę już nie mogę doczekać się, kiedy sama wypróbuję przepisy w swojej kuchni. 

W Kuchni MagdaLeny jest:

ZDROWO 

Nie ulega wątpliwości, że do tej grupy można zaliczyć placki z kaszy gryczanej, bogatej w witaminy z grupy B oraz ważne dla zdrowia minerały i działającej korzystnie na układ sercowo-naczyniowy! Kolejną propozycją może być zapiekana owsianka szarlotkowa. To wykorzystanie płatków owsianych i jabłek jest genialnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i jednocześnie poszukujących zdrowych przekąsek. Z kolei curry z dynią i cieciorką skutecznie rozgrzeje Was w jesienne czy zimowe dni. 

NOWATORSKO

Takie awangardowe podejście do tematów kulinarnych, zawsze jest w cenie. W kuchni MagdaLeny możecie znaleźć przepis na czekoladowe pierogi z truskawkami albo pomidorowe z soczewicą, a także krokiety jabłkowe w cynamonowej posypce, spaghetti z pesto z buraków czy sałatki/przekładańce na krakersach. Czymś takim można zaskoczyć gości zarówno wtedy, gdy przygotowujecie obiad dla rodziny jak i domówkę dla przyjaciół. Dowiecie się też jak zrobić pizzę na patelni, czyli bez długiego oczekiwania na rozgrzanie piekarnika, no i w dowolnej porcji. 

ALTERNATYWNIE

Do tej grupy zaliczam genialne receptury "zamiast", czyli na przykład tarta "śliwka w czekoladzie", której smak skojarzycie z popularnymi czekoladkami. Lubicie szybkie przekąski na śniadanie? Domowe drożdżówki z budyniem i malinami są idealne zarówno do szkolnego plecaka, jak i na przerwę w pracy. 

Znacie amerykańskie pancakes'y? Teraz możecie przygotować nasze, rodzime placuszki z serka homogenizowanego. Autorka nie zapomina również o ciekawych, produktach zastępczych i dzięki temu zamiast staropolskiego smażonego tłuszczu zwierzęcego, możecie posmakować wegańskiego smalczyku z fasoli z jabłkiem i cebulką.


TRADYCYJNIE

Wśród znanych przepisów i nazw produktów nie zabrakło klasyków, które autorka wzbogaciła o szczególne, małe "coś", co odróżnia ich od popularnych receptur. Pasta jajeczna z dodatkiem ogórków kiszonych, chlebek jabłkowy albo sernik o smaku mango czy marcepana to tylko niektóre ciekawostki. Są też staropolskie dania, jak żeberka duszone w piwie, zapiekanka wiejska czy chłopski omlet, co zapowiada, solidną ucztę dla osób lubiących urozmaicone i kaloryczne dania. 

Krokiety z kurczakiem i brokułami mogą stać się clou domowego obiadu dla dzieci i dorosłych, a nadziewane wołowiną ziemniaki atrakcją przyjęcia w ogrodzie. Przepisy na tradycyjne ciasta, jak: kremówki, serniki, kokosanki, bakaliowce czy rolady przydadzą się Wam niejednokrotnie. To pewniaki, więc doskonale pasują na święta jak i na weekendowe spotkania przy stole ze słodkościami. 


Podsumowując: przy tej książce nie można się nudzić. Rozdziały obejmują przepisy idealne na śniadania, obiady i kolacje. Są tutaj sałatki, zupy oraz ciasta, więc od razu możecie zacząć od interesującej Was części. Niektóre z przepisów na słodkości są też oznaczone jako nie wymagające pieczenia, co pomaga wybrać szybkie do przygotowania dania.

Dzięki przepisom z Kuchni MagdaLeny zaplanujecie atrakcyjne menu na cały tydzień jak i przygotujecie zaskakujące potrawy i słodkości na uroczystości rodzinne czy przyjęcie w gronie przyjaciół. Zatem zachęcam, a sama pędzę do swojej kuchni z książką w dłoni...

Książkę Kuchnia MagdaLeny można już dziś kupić na:

Księgarnia internetowa Wydawnictwa RM: https://tiny.pl/c159m

Allegro: https://tiny.pl/c159r

 

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej

Tytuł: Kuchnia MagdaLeny

Autor: Magdalena Janeczko

Wydawnictwo: RM

Liczba stron: 222

Oprawa miękka (na której możecie dostrzec charakterystyczny znaczek mojego bloga, bo jestem dumna, że mogę być ambasadorką tak "smakowitej" publikacji :) )


Komentarze