Kulinarna Wiola. Mięsa, ryby i grzyby

 

👩‍🍳

Przygotowanie domowych potraw nie musi być monotonne i przewidywalne. W kuchni można improwizować, ale też korzystać z ciekawych receptur, sprawdzonych przez profesjonalistów. Dzisiaj polecam przepisy dla smakoszy potraw z mięsa, ryb i grzybów. Czyż to nie jest idealny moment na poznanie czegoś nowego - tuz przed świętami? ;)

Kulinarna Wiola to blog, na którym znajdziecie sporo rozmaitości. Jego autorka proponuje w tej książce wyśmienite zupy, dania główne do codziennych obiadów czy pasty, sałatki i przekąski, idealne na domowe przyjęcia. Na przykład ślimaczki francuskie z pieczarkami i serem świetnie sprawdzą się na sylwestrowym szwedzkim stole. Z kolei przyrządzona w domu ryba po grecku to może być danie na świąteczny stół, zastawiony różnorodnymi smakołykami. 

Łosoś w sosie pomarańczowym zrobi furorę również na wigilii a klopsiki rybne w sosie słodko-kwaśnym będą doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla najmłodszych, ale dla każdego, kto nie lubi znajdywać ości w swoich daniach. Ryba na klopsiki jest bowiem drobno zmielona, a tym samym całkowicie bezpieczna i wygodna do jedzenia. Dla maluchów polecam również naleśniki z pieczarkami, ale takie bez zwijania, z grzybkami zapieczonymi w cieście!

                                                                        MIĘSO

                                                                          RYBY           

W książce wydawnictwa RM są też przepisy na potrawy, które pozwolą wykorzystać popularne rodzaje mięsa w nowatorski sposób. Wystarczy odpowiednia obróbka i wyrazisty sos, aby codzienne danie obiadowe zyskało na jakości. Z Kulinarną Wiolą przygotujecie więc nie tylko kotlety, zrazy, pulpety i medaliony, ale też roladki, szaszłyki czy farsze do mięs. Przepyszne sosy: jabłkowo-żurawinowy, wiśniowy albo śmietanowo-musztardowy podkreślą wyśmienity smak dania i pozwolą zabłysnąć nie tylko podczas świątecznych degustacji. Z kolei, jeśli chcecie mieć potrawę, którą można przygotować wcześniej i później tylko podgrzać, to polecam specjał dla dorosłych, czyli gulasz a la burgundzki na czerwonym, wytrawnym winie.

                                                                     GRZYBY

Bawcie się dobrze w kuchni, podczas odkrywania nowych połączeń smakowych z Kulinarną Wiolą, bo dobre jedzenie przygotowane samodzielnie, generuje też dobry nastrój! 

 

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej

Tytuł: Kulinarna Wiola. Mięsa, ryby i grzyby

Autor: Wioletta Wójcik

Wydawnictwo RM

Liczba stron: 174

Oprawa miękka

 

 




 


Komentarze