Kuchnia wegańska na cztery pory roku

 

Zanim poznamy zawartość tego poradnika kulinarnego, warto odpowiedzieć sobie na krótkie pytanie: czy kuchnia wegańska jest przeznaczona wyłącznie dla osób nie jedzących mięsa? Według mnie takie przepisy są doskonałą propozycją na urozmaicenie codziennego menu każdego człowieka!

Zgodnie więc z takim podejściem do tematu, przedstawiam książkę z przepisami wegańskimi na cały rok. Macie latem sporo pietruszki naciowej? Bo ja i owszem, a samo mrożenie jej czy suszenie "na później" nie jest jedynym rozwiązaniem. Gdybym miała "Kuchnię Wegańską" wcześniej, to na pewno wykorzystałabym przepis na pietruszkowe pesto z dodatkiem orzeszków. Świetny sposób na przerobienie dużej ilości cennej natki, która jak wiadomo ułatwia detoksykację organizmu, zawiera żelazo i witaminę C i odświeża oddech.


 

Kolejną propozycją na lato mogą być placki warzywne albo...kakaowe babeczki z owocami. W tym poradniku są bowiem nie tylko przepisy na dania obiadowe i śniadania czy kolacje, ale również i smaczne desery i przekąski

Polecam kolorową sałatkę z awokado, w której znajdą się dowolne rodzaje sałat, jak i orzeszki czy papryczki chilli. A jeśli chcecie przygotować sobie coś na wynos, to może będzie to owsianka z siemieniem lnianym i mango, które wzbogacą ją o wartościowe składniki odżywcze?


 

Początkowe rozdziały książki "Kuchnia wegańska na cztery pory roku" są wstępem, z którego dowiecie się sporo na temat odżywiania. Dieta wegańska jest szczególna, dlatego warto poznać na przykład "składniki antyodżywcze" osłabiające wchłanianie substancji mineralnych czy witamin. Warto usystematyzować podstawowe zasady łączenia produktów, aby dieta wegańska pozytywnie wpływała na zdrowie i kondycję organizmu. Autorki tej książki zwracają również uwagę na to, jakie są potencjalne niedobory minerałów i witamin u osób odżywiających się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Wskazują więc odpowiednie źródła ich suplementacji i podpowiadają, na jakie objawy powinny zaniepokoić. 

Weganie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2, mają też mniej predyspozycji do nadciśnienia czy chorób układu krążenia. Dieta roślinna jest również szczególnie doceniana za składniki o właściwościach antynowotworowych. Warto więc przyjrzeć się przepisom, które urozmaicą nasze codzienne menu i pokażą, w jaki sposób podawać różnorodne produkty roślinne. Być może podane samodzielnie bywają mało atrakcyjne smakowo, ale za to zawierają niezwykle cenne składniki odżywcze, dlatego warto dowiedzieć się, z czym i jak je jeść, aby stały się smacznym daniem. 

Jednym z przykładów jest jarmuż, niezbyt lubiany przez wiele osób, a przerobiony na smaczny koktajl z owocami i kurkumą staje się prawdziwą bombą odżywczą! Zimą natomiast warto sięgnąć po rozgrzewający koktajl z buraka, pomarańczy i imbiru, a jeśli macie ochotę na coś egzotycznego, to polecam przepis na słynne koreańskie kiszonki, czyli kimchi. :)

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej

Tytuł: Kuchnia wegańska na cztery pory roku

Autor: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska

Wydawnictwo: RM

Liczba stron: 192

Oprawa miękka



Komentarze

Prześlij komentarz