Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie.



Dzisiaj nietypowa książka kulinarna. Biorąc ją do rąk, spodziewałam się przepisów na słodkie przekąski, które oczywiście powstaną z produktów zdrowych, nieprzetworzonych. Owszem znalazłam kilkadziesiąt takich receptur, ale zanim do nich dotarłam, dowiedziałam się sporo o zdrowym życiu w ogóle. 
Wziąwszy pod uwagę fakt, że prawie każda kobieta pragnie co nieco  zrzucić z wagi/nadwagi, mamy krótki, ale konkretny przepis na dokonanie takich zmian w życiu. Jak się zmotywować, jak przekonać do tego swój umysł, jak określać cele. Przy okazji chłoniemy z tekstu dużo pozytywnej energii, która wręcz zaraża i sprawia, że od razu chce się ruszyć do boju! Autorka napisała te porady, głównie na podstawie swoich doświadczeń, trudnych i nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych i problemów za nimi idących. Wiemy, że kiedy radzi "zastosuj", "opracuj", "postaraj się" czy "zrezygnuj", to znaczy, że ona sama właśnie tak zrobiła i zadziałało!


Oczywiście, jako dietetyk, autorka pokazuje nam takie produkty i receptury, które śmiało można nazwać prozdrowotnymi. Dowiemy się wielu rzeczy na temat, tłuszczu, cukru, kasz. Odmiany, zamienniki, najlepsze wyroby. Najkorzystniejsze działania, prawidłowe zastosowania i połączenia składników tak, by nie tracić dobrych właściwości.. Witaminy, minerały oraz korzystne dla zdrowia produkty. Zioła, przyprawy oraz ich wpływ na organizm człowieka. Wszystko dokładnie opisane, a artykuły spożywcze, jak się okazuje, dostępne w każdym, nawet osiedlowym sklepie.

Dlaczego lepiej zrezygnować z mleka krowiego, kupowanego w sklepie? Bo krowy już prawie wcale nie pasą się na łące, do ich paszy dokładane są genetycznie modyfikowane rośliny. Poza tym zwierzętom podaje się hormony, antybiotyki. A na koniec proces sterylizacji mleka, pozbawiający go prawie całkowicie wartości odżywczych. Aż trudno uwierzyć, ale rzeczywiście, kiedy się nad tym zastanowić, to ten napój już dawno stracił wszystkie swoje dobre cechy. Trochę to wszystko smutne...
Co robić, by nasze jedzenie było lepsze. Czego zdecydowanie unikać, a co wprowadzić do codziennego menu. Tutaj znajdziecie odpowiedzi, choć książka tytułem może mylić, mile zaskoczy różnorodnością porad już od samego początku.

 Ten kształt znają wszyscy miłośnicy słodkości. A przygotować w domu taki zdrowy i równie smakowity odpowiednik. Bezcenne! :)

Przechodząc do przepisów na słodkości, znajdziemy smakowicie wyglądające ciasta, ciasteczka, batony oraz desery i koktajle. Przyznaję, że niestety nie posiadam w kuchennych zapasach wielu z tych polecanych składników, ale czas najwyższy skorzystać ze wskazówek, zwłaszcza, że już dokładnie wiem, czym przede wszystkim zamienić cukier. Nie obce są już dla mnie stewia, ksylitol, a nawet quinoa czy amarantus, który zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak!


Piękne zdjęcia kuszą i zachęcają do natychmiastowego wkroczenia do kuchni, celem przygotowania słodkości zdrowych, pysznych i o dziwo, sprzyjających zdrowiu oraz nie karmiących próchnicy!
Wprawdzie jeszcze nie mam przekonania do wszystkich produktów zamiennych, które wprowadza się zamiast dotychczas używanej mąki czy margaryny, ale to tylko kwestia czasu i kolejnych praktycznych prób kulinarnych. Stopniowe efekty polepszenia samopoczucia, czy poprawy wyglądu, pomogą przekonać się i do tych zmian. 
Zapraszam do lektury...i do kuchni. :)
 
Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie. Autor: Agnieszka Nitsu
Wydawnictwo: BIS. oprawa twarda. 240 stron.
 

Komentarze

  1. Jeść smacznie, słodko i zdrowo, to coś, co lubią, więc książka na pewno wkrótce trafił w moje ręce. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to prawda! Dla wielbicieli słodkości to dodatkowa pokusa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię być świadoma tego co jem i eliminować niezdrowe produkty z diety, wiec ta książka może mi w tym zdecydowanie pomoc. ;) Chociaż z talentem kulinarnym u mnie już gorzej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomocna i naprawdę fajnie napisany wstęp (znacznie dłuższy i ciekawszy niż zazwyczaj w książkach kulinarnych)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubimy jeść zdrowo :) Zapraszamy do nas na chleb gryczany z 2 składników! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej popieram tego typu posiłki i przekąski. Musimy pamiętać o tym, ze to właśnie odpowiednio dobrana dieta ma ogromny wpływ na pracę naszego organizmu i odpowiednie funkcjonowanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam eksperymentować ze zdrowymi słodkościami, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, ale nie wyobrażałabym sobie zrezygnować ze słodkości. Ale oprócz zdrowego odżywiania dbam też o zdrowie- regularnie się badam i dbam o siebie. Bardzo dużo dowiedziałam się na temat zdrowia na https://olekach.pl/, polecam zajrzeć, ja znalazłam tam wiele ciekawych artykułów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę przeczytać, bo jestem łasa na słodkości, a później odbija się to na mojej figurze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz