Kuchnia lekkostrawna


Najlepsze przepisy na przekąski, dania i desery w wersji light. Poradnik kulinarny dla osób, które nie tylko chciałyby odżywiać się zdrowo, ale i próbują swoich sił w kuchni, potrzebując wsparcia kompetentnych doradców.
W tym kulinarnym przewodniku, krok po kroku, zdjęcie po zdjęciu, poznamy tajemnice lekkostrawnych, smacznych, a i zdarza się, że bardzo zaskakujących, jak i wykwintnych dań, którymi możemy zauroczyć swoich gości.

Czekoladowy krem z awokado? No właśnie, do tej pory tych dwóch smaków nie skojarzyłabym, jako wspólnych do jednego dania, a jednak!
Tiramisu z ricottą, brzmi znajomo, ale tylko do połowy, zatem sposób wykonania warto poznać najpierw z przepisu, podanego dokładnie i na wyraźnie widocznych instruktażowych zdjęciach.
Tatar - mnie osobiście raczej nie urzeka, ale ten z łososia, z jabłkiem, fenkułem i koperkiem zaintrygował mnie i chętnie go przygotuję, jak tylko kupię odpowiednie składniki.
Chińskie pierożki, a może ravioli, zupa owsiana, gazpacho czy risotto albo parmigiana. Krewetki, kapary, szparagi, ośmiornice ale i kopytka, zapiekanki, pulpeciki. Tutaj nie ma nudy, jest międzynarodowo, różnorodnie i kolorowo.

Wyjątkowo pomocne i obrazowe przedstawienie produktów, niezbędnych do wykonania każdej potrawy, a następnie krok po kroku instrukcja, która spełni oczekiwania każdego, kto niejednokrotnie wykorzystując przepis kulinarny, zastanawiał się, czy na pewno właściwie wszystko robi; dodaje zbyt wcześnie i w odpowiedniej formie, zawija w odpowiedni sposób, skleja tak, jak trzeba?...Tutaj nie będzie wątpliwości i niepotrzebnego przeszukiwania innych poradników albo stron internetowych. Nie będzie telefonów z pytaniami do mam, babć czy przyjaciół. Wszystko jest oczywiste i klarowne, a kolorowe zdjęcia aż proszą, by przygotować tę potrawę. Aromaty i smaki wręcz emanują swoją intensywnością z barwnych fotografii, będących niewątpliwym atutem tego kulinarnego poradnika.

Co do przepisów, znajdziemy w "Kuchni lekkostrawnej" dania śniadaniowe, obiadowe, desery jak i propozycje na kolacje. Niektóre posiłki przygotowane ze składników wyszukanych i niejadanych na co dzień, ale są i takie, które sporządzimy z produktów, znalezionych właśnie w tej chwili w lodówce.

Inwencja twórcza wsparta doświadczeniem autorki i przede wszystkim wielką dbałością o jakość jedzenia. Lekko, delikatnie, kolorowo, smacznie. Oto przepisy, które z pewnością zaskoczą oryginalnością, odkrywczym podejściem i jednocześnie będą pomocne przy wykonaniu potraw lekkostrawnych i jedynych w swoim rodzaju.

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Kuchnia lekkostrawna Autor: Barbara Toselli.
Wydawnictwo: Jedność oprawa miękka. 224 strony.

Do kupienia w księgarni wydawnictwa: https://www.jednosc.com.pl/jednosc-dla-domu-91/4544/kuchnia-lekkostrawna-najlepsze-przepisy-na-przekaski-dania-i-desery-w-wersji-light
 

Komentarze

  1. Bardzo ciekawa i potrzebna książka, szczególnie zimą,
    kiedy mniej się ruszamy i lekkostrawne potrawy będą, jak najbardziej pożyteczne dla naszego organizmu. 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz