Być weganinem to moda, sposób na życie zgodne z przekonaniami czy dbanie o zdrowie? A może wszystko po trochę? Cokolwiek zaprowadzi Cię w stronę tego tematu sprawi, że na jedzenie i inne aspekty życia, spojrzysz z zupełnie nowej perspektywy.
Dania wegańskie to kolejna publikacja przebojowego duetu: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik -Pogorzelska; autorek prezentowanego niedawno "Jedz i chudnij z dietą Sirt".
Książka "Dieta wegańska na cztery pory roku" to świetny przewodnik dla każdego, kto jest ciekawy i chętny, by próbować nowych potraw. Nie musimy oczywiście od razu rezygnować z dotychczasowego stylu życia i jedzenia mięsa. Dla osób, które lubią poznawać nowe smaki, będzie to jednak niezwykła okazja do wypróbowania kuchni wegańskiej. Sama przyznaję, że raczej trudno mi pozbyć się całkowicie potraw mięsnych z domowego menu, ale jeśli akurat przyjdzie ochota zrobić coś, co nie tylko jest smaczne, pięknie wygląda, ale jest też wyjątkowo zdrowe, to dalczego z tego nie skorzystać?! i choć niektóre zasady diety wegańskiej i sposobu życia są dla mnie zupełnie niezrozumiałe (mam na myśli odrzucenie jajek z diety czy ubrań z wełny, którymi przecież tak kury, jak i owieczki chętnie się dzielą...), to dużo z produktów i potraw przedstawionych w tej książce zaciekawiło mnie i chętnie wypróbuję podane przepisów. Tym bardziej, że wiele z potrzebnych warzyw czy owoców można uprawiać z powodzeniem w przydomowym ogródku, co znacząco zwiększa walory przygotowanych posiłków.
No cóż, jeśli taka figura jest efektem diety wegańskiej...to nic, tylko korzystać z podanych przepisów!!! ;)))
Tak czy inaczej z książki dowiecie się wielu ważnych informacji o wartościowych składnikach odżywczych, o produktach "superfoods" oraz o tym, w jaki sposób skutecznie zamieniać przetworzoną żywność na tę zdrowszą. Teoretyczną część książki, autorki przygotowały w sposób niezwykle staranny i dokładny, a jednocześnie jest napisana przystępnym językiem, zrozumiałym dla laików takich, jak ja. To duża zaleta, bowiem dzięki temu dowiedziałam się naprawdę ważnych rzeczy o funkcjonowaniu organizmu człowieka i tego, jak dieta potrafi pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie.
Ponieważ nie są to puste slogany, przechodzimy szybko do części praktycznej, którą są różnorodne przepisy na wegańskie śniadania, obiady, desery czy kolacje, a dokładniej na potrawy, które możemy w nich podać. Podział na pory roku, ułatwia nam opanowanie wiedzy co do sezonowej dostępności produktów na rynku spożywczym. To odżywianie zgodne z porami roku, jest oczywiście starą zasadą, którą stosowali na co dzień nasi prapradziadowie, żyjąc z tego, co sami wyhodowali na swoich polach...I to była zdrowa i mądra zasada, dlatego trzymając się jej, poznajemy świetne wegańskie kremy, chłodniki, surówki i koktajle z czerwonych buraków, które bez problemu urosną na przydomowej grządce, a przy okazji dostarczają dużej porcji ważnych witamin i zapobiegają anemii. Powracająca do łask kasza jaglana może być bazą do ...budyniu waniliowego, a sałatka ze szparagów i truskawek to z pewnością niebanalne połączenie smakowe. Wegańskie sosy, pasty, przekąski, desery i humusy. Wśród stosowanych produktów znajdziemy zarówno nasze rodzime warzywa i owoce, jak i egzotyczne mango, kokos czy daktyle.
Wszystko prezentuje się na zdjęciach w sposób wyjątkowo zachęcający do wypróbowania przepisu. Ja z pewnością skorzystam z wielu z nich, bo czemu nie? Skoro możemy z powodzeniem i wielką przyjemnością kosztować dań kuchni włoskiej, chińskiej czy francuskiej, dlaczego nie wypróbować potraw wegańskich, zdrowych i przede wszystkim wykorzystujących niezwykle ważne w naszej diecie owoce i warzywa. Urozmaicone posiłki zbudują tym samym naszą, codzienną piramidę zdrowego żywienia.
Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)
Tytuł: Dieta wegańska na cztery pory roku Autor: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik -Pogorzelska
Wydawnictwo RM oprawa: miękka. 246 stron.
Do kupienia tutaj - w księgarni wydawnictwa RM
Jestem wegetarianką, więc chętnie poszukam nowych inspiracji kulinarnych. 😊
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuńJestem weganką z własnego wyboru. Przygotowywanie wegańskich dań nie sprawia mi żadnego problemu. Nie wyobrażam sobie powrotu do dawnych nawyków.
OdpowiedzUsuńsuper wpis, chętnie poczytam więcej :)
OdpowiedzUsuńPiec laboratoryjny to urządzenie niezbędne w wielu dziedzinach nauki i przemysłu. Używa się go do przeprowadzania różnorodnych procesów termicznych, takich jak wypalanie, wyżarzanie czy utlenianie. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury, piece laboratoryjne umożliwiają prowadzenie badań i eksperymentów w kontrolowanych warunkach. Są one kluczowe w laboratoriach chemicznych, metalurgicznych i materiałowych. Wysoka jakość wykonania oraz zaawansowane technologie sterowania zapewniają niezawodność i dokładność, co jest kluczowe w profesjonalnych zastosowaniach.
OdpowiedzUsuń