Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów


Pieczenie to hobby, które stało się wyjątkowo popularne w ostatnich latach. Konkursy na najlepszych cukierników, programy kulinarne, blogi z przepisami i poradami mnożą się i zachęcają coraz to nowymi formułami. Pieką gwiazdy, celebryci i gospodynie domowe (te już od lat, ale teraz mogą prezentować swoje kuchenne możliwości również w mediach).
Korzystamy z różnego rodzaju porad, programów w telewizji, filmów prezentujących krok po kroku wykonanie potraw, no i oczywiście z książek.
Dzisiaj książka, w której odnajdziemy przysłowiową "wisienkę na torcie", czyli sposoby na dekorowanie ciast, ciasteczek, babeczek i tortów. Dowiemy się jak dopracować swoje wypieki tak, by nie tylko "treść" była smaczna, ale i "forma" zrobiła wrażenie na naszych gościach.
Zacznę od formatu, bo ten jest sprzyjający do oglądania zdjęć instruktażowych oraz całości efektów zdobienia. 

Jeśli jeszcze nie macie jednego notatnika, w którym są podstawowe przepisy na ciasta, to właśnie go przedstawiam. Rozpoczynamy bowiem od bazowych receptur na biszkopty (jasne i ciemne), pierniczki, ciasteczka, lukry, glazury, masy i kremy. Następny krokiem jest zapoznanie się z technikami i przyrządami do zdobienia. Papierowe szpryce, widywane w rękach mistrzów cukiernictwa już nie będą tajemnicą - zrobicie je samodzielnie. Jak barwić, żeby kolory były odpowiednie, jak i czym wytłoczyć wzory. Rodzaje drobnych posypek, brokatów, perełek i kryształków tez staną się łatwiejsze do rozróżnienia i wybór ze sklepowej półki nie będzie problemem. Oczywiście techniki wykonania poszczególnych elementów zdobienia są przedstawione krok po kroku.

Jeśli kiedykolwiek marzyliście o upieczeniu witrażowych ciasteczek, to właśnie tutaj znajdziecie pomysł i sposób wykonania. Misternie zdobione ciasteczka wielkanocne, przypominające pisanki? Czemu nie! Śliczny zając z polewą czekoladową okazuje się również całkiem łatwy do zrobienia. Albo ciasteczka weselne, eleganckie, klasyczne i personalizowane. Łatwo i efektownie. Fantazyjne wzory na polewach albo cukrowe kwiaty na tort okazują się równie proste do wykonania, ale pod warunkiem, że poznamy sposób. A ten znajdziecie w książce "Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów". Ten i wiele innych, o których myśleliście, że są zbyt trudne i trzeba przejść specjalną szkołę cukiernictwa, by poznać tajniki sztuki.


 Przyjęcie dla dzieci z takim babeczkami na pewno się uda...
Odtąd zwyczajne babeczki lub herbatniki mogą nabrać specjalnego charakteru, a kiedy upieczecie tort i skorzystacie z porad autorki tej książki, cała rodzina zgromadzona przy stole może zacząć namawiać Was na otwarcie własnej cukierni, bo dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów to jest wielka sztuka, ale jak się okazuje dostępna i całkiem możliwa do wykonania w zaciszu własnej, domowej kuchni. 



 Małe ciasteczka czy efektowne torty. Każdy z wypieków może być cukierniczym dziełem, tym bardziej wartościowym, że wykonanym w całości w domu...
Polecam wszystkim miłośnikom pieczenia, którzy chcieliby jeszcze coś utrwalić i czegoś się dowiedzieć o sztuce wyrobu smakowitych i pięknych słodkości, w których liczy się i treść i forma.
Duże, barwne zdjęcia końcowych efektów są zachęcającym dopełnieniem tej poradnikowej książki. Zapraszam do domowej cukierni!

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł:Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów. Autor: Annie Rigghttps
Wydawnictwo: RM oprawa miękka. 96 stron.

 Do kupienia w księgarni wydawnictwa : https://www.rm.com.pl/product-pol-1197-Dekorowanie-ciast-ciasteczek-i-tortow.html

Komentarze

  1. Kupię tę książkę mojej siostrze i mojej mamie, które uwielbiają piec. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie, bo dekorowanie to piękne zwieńczenie pracy domowego cukiernika :)

      Usuń

Prześlij komentarz