Słodkości. Ciasta i desery

Ostatnio dużo piszę o kuchni, gotowaniu, pieczeniu i jedzeniu. Wyjątkowa oferta, jaką znajduję na rynku wydawniczym, nie pozwala mi przejść obojętnie obok takich perełek, jak kolejna, która trafiła w moje ręce. Dlatego dzisiaj znów przedstawię Wam coś, co może sprawić, że od razu udacie się do kuchennych szafek i przeszukując ich zawartość, sprawdzicie, co można zrobić z tych przepisów, które właśnie oglądacie na stronicach książki.

Słodkości. Ciasta i desery to pozycja, która zniewala już sama okładką. A potem jest coraz "gorzej", bo apetyt rośnie...Rozpoczynamy od części czysto technicznej, czyli przepisy i instrukcje krok po kroku, jak wykonać podstawowe ciasta. Mówimy zarówno o tym biszkoptowym, kruchym czy francuskim, jak i millefoglie, serniku i cieście chlebowym. Zdjęcia są idealne, takie, na których dokładnie sprawdzimy, czy nasze kuchenne dokonania zmierzają we właściwym kierunku.
Chcecie pączki? Oto przed Wami cztery stronice przygody z tymi wymagającymi słodkościami. Przy okazji poznajemy również fachowe nazewnictwo przyrządów i sprzętów, używanych w cukiernictwie. Razem z autorami tej książki, poznamy przepis na popularną ostatnio panna cottę, desery w pucharku to także kremy i tutaj do wyboru karmelowy, czekoladowy, kataloński...Sosy, sorbety, musy, suflet oraz słynne makaroniki, deser Charlotte, Mont Blanc, a może deserowa zupa? Oto już coraz wyższe stopnie wtajemniczenia.
Jeśli chcecie spróbować utrwalić smak owoców, to znajdziecie przepis na brzoskwinie albo figi w syropie, konfiturę z dyni, moreli czy kandyzowane skórki pomarańczy. 

Na zakończenie cukiernicze smakowitości do wykonania w domu. Tarteletki, muffiny, ciasteczka, prawdziwy brownies z malinami oraz magdalenki, pudding oraz spektakularnie prezentujące się zuccotto z czerwonymi owocami, które już od samej okładki kusi i zachęca do zapoznania się z przepisami...
Zdjęcie na ostatniej stronie jest niezwykłą niespodzianką. Dowiadujemy się, że wszystkie przepisy zamieszczone w książce zostały wykonane w redakcyjnej kuchni i to właśnie tam zrobiono te smakowicie wyglądające fotografie, które zniewalają każdego, kto kocha słodkości...

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Słodkości. Ciasta i desery Autor: Licia Cagnoni, Francesca Badi
Wydawnictwo: Jedność oprawa miękka. 254 strony

Komentarze

  1. Kupię tę książkę mojej mamie, która uwielbia piec słodkości. 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz