Zdrowe przetwory

 90 przepisów 

Kiszonki, konfitury, pesto i wiele innych

 

 

Sezon na przetwory już otwarty, zatem szukamy różnych przepisów w starych zeszytach i nowych książkach. Podpytujemy mamy, babcie, teściowe, ciocie i koleżanki. Niektórzy próbują eksperymentować. Inni koncentrują się na sprawdzonych recepturach. Bez względu na to, do której grupy należysz, w tej książce znajdziesz sporo przydatnej treści!

Pierwszy rozdział jest poświęcony praktycznym poradom, które warto poznać, zanim rozpoczniemy przygotowywanie przygotowywanie słoików pełnych kolorowych warzyw i owoców. Kilka słów o poprawnej sterylizacji, pasteryzacji, marynowaniu czy temperaturze kiszenia może uratować niejeden zestaw przyszłych przetworów. Nie ma nic bardziej przykrego dla gospodyni, kiedy zimą musi wyrzucić sfermentowane konfitury czy sałatki pokryte pleśnią. Zatem ten rozdział przeczytajcie koniecznie!

A teraz kolejno, poznacie rozmaite przepisy z wykorzystaniem m.in. buraczków, ogórków, szczawiu, malin a nawet mango. Czosnek niedźwiedzi to bogate źródło ważnych substancji działających antywirusowo i antybakteryjnie, więc pyszne pesto będzie dodatkiem nie tylko aromatyzującym potrawę, ale i wyjątkowo zdrowym! Kolejnym produktem o super mocach jest imbir. Tutaj znajdziecie sposób na zamknięcie go w słoiku razem z czerwoną cebulą i kolendrą. 

Każdy, kto chociaż minimalnie interesuje się naturalnym sposobami na dobre zdrowie, zna kurkumę. A czy wiecie, jak smakuje z limonkami i działa w okresie przeziębień? To może być świetna alternatywa dla niektórych pastylek z apteki. Cytrusy w słoiku mają też czarne lub czerwone dodatki. Jednym z nich jest bezcenna czarnuszka, która usprawnia wchłanianie cukru z pożywienia.

 

Nie brak oczywiście naszych sezonowych ogórków, pomidorów czy bobu. Kiszonki i pikle to coś, co znajduje się w polskich spiżarniach od wielu lat. Kiszone jabłka z szałwią, konfitura z czerwonej cebuli z jabłkiem albo pikle z bakłażana mogą stać się hitem tegorocznych przetworów. 

W książce są również przepisy na oliwę z dodatkami czy owocowy ocet, idealne do sałatek i surówek w różnych sezonach. 

Niemal każdy składnik używany w podanych recepturach to witaminowa bomba. Czy warto więc  zastanawiać się nad poznaniem ich i wdrożeniem w życie? Dodam tylko jeszcze, że fenomenalne zdjęcia w tym wydaniu to coś, co dodatkowo i mocno zachęca do przygotowania takich przetworów na jesień i zimę.


 A u mnie na razie co nieco z truskawek i cieszę się wygodnymi naklejkami, które nie tylko upraszczają oznakowanie i rozpoznawanie przetworów, ale i wyglądają niemal "profesjonalnie" na półce w spiżarni. ;))

 

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej

Tytuł: Zdrowe przetwory

Autor: Jolanta Naklicka - Kleser

Wydawnictwo: Zwierciadło

Liczba stron: 260

Oprawa miękka








Komentarze

  1. Wspólnie z mamą robimy wiele różnych przetworów, więc to coś dla nas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz