Jako miłośnik domowych posiłków, nie mogę przejść obojętnie obok takich poradników jak ten. Kulinarna Wiola to nazwa bloga, który proponuje przepisy na różne potrawy. Omawiałam już kiedyś przepisy na potrawy z mięsa, grzybów i ryb. Tym razem postawiłam na domowy wyrób wędlin i kiełbas.
Jeśli mówimy o domowym przetwarzaniu mięsa, to pieczenie czy pasztety mam w swoim "kulinarnym portfolio", ale kiełbas, wyrobów wędzonych czy przetworów słoikowych jeszcze nie odważyłam się przygotować. Może to właśnie ten czas?
Wśród licznych receptur, jakie znajdują się w tym poradniku Kulinarnej Wioli sa właśnie kiełbasy, mielonki, kaszanki i kabanosy jak też różności na kanapki, smalce, pasty czy smarowidła. To jest to! Przepyszne mięso słoikowe z galaretką kojarzę z dzieciństwa, w wykonaniu mojej babci. Nie wiem, czy uda mi się powtórzyć ten rarytas, ale czytając przepis i porównując swoje wspomnienia smakowe - mam wrażenie, że może mi się udać. Na pewno trzeba jednak przygotować się do takiego przedsięwzięcia, bo wymaga zakupu odpowiednich rodzajów mięsa jak i czasu. To grubsza sprawa, niemniej do zrobienia. Wyłączamy media informacyjne - tak dla zdrowia psychofizycznego ;), puszczamy przyjemną muzyczkę i koncentrujemy na recepturach Wioli...
Pasztet w trzech smakach. Jak to zrobić? Sprawdźcie. Ja nie miałam pojęcia, że można się wznieść na ten poziom pasztetowych dzieł. Na pewno wypróbuję już wkrótce.
Pasztecik drobiowy - taki do smarowania na kanapki, kupowałam do tej pory w sklepie. Nazwy producenta nie podam, bo każdy kojarzy z polityką. Ale, do brzegu - tutaj znajdziecie przepis na swój prywatny, pachnący, świeży, domowy wyrób. Sprawdźcie też receptury na pasztety świąteczne, bo już niedługo trzeba opracowywać menu na Wielkanoc.
W ogóle, co do pasztetów, znajdziecie też takie, które można przechowywać dłużej, w słoiku albo do zrobienia z pozostałego po obiedzie mięsa rosołowego. Nie ma chętnych na gotowane udka czy inne produkty z rosołu? Zrobisz pasztet i rodzina będzie się zajadać.
Kolejne odkrycie i wyzwanie, to kiełbasy i rolady. Tutaj wyższa szkoła gotowania - kiełbasy grillowe, rolady nadziewane, swojska kaszanka no i smakołyk na dłużej, czyli kiełbasy ze słoika. Rewelacja.
Smakowicie wyglądające wyroby mięsne z naturalnych składników, bez polepszaczy i innych zbędnych dodatków w środku, pięknie sfotografowane, a przepisy sprawdzone przez autorkę. Czy trzeba czegoś więcej? Jeśli tak, to w gratisie, otrzymujemy również miejsce w książce na prywatne notatki. ;)
Polecam, życzę sukcesów kulinarnych i oczywiście smacznego!!!
Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej
Tytuł: Kulinarna Wiola. Domowy wyrób wędlin i kiełbas
Autor: Wioleta Wójcik
Wydawnictwo RM
Liczba stron: 190
Oprawa miękka
Komentarze
Prześlij komentarz