Kuchnia Braci Rodzeń

 🍳Jak przygotować posiłek niskowęglowodanowy, by wyzdrowieć i pięknie żyć

Szum medialny wokół diety KETO sprawił, że cały program żywienia niskowęglowodanowego bywa często poddawany w wątpliwość. Dlaczego? Przeczytajcie tę książkę, a znajdziecie w niej właściwie wszystkie odpowiedzi, szczególnie te najważniejsze, których nie ma szans usłyszeć w mediach głównego nurtu. 

Bracia Rodzeń obalają sporo mitów. Ten o potrzebie układania diety składającej się z pięciu posiłków, o zabójczej roli tłuszczów nasyconych jak i energetycznej owsiance na śniadanie. W tej książce znajdziecie ogólne zasady diety niskowęglowodanowej, jaką od kilku lat proponują osobom, pragnącym nie tylko zrzucić dodatkowe kilogramy, ale przede wszystkim wycofać choroby metaboliczne w tym cukrzycę typu 2. Ten styl życia polecają również pacjentom skarżącym się na nadciśnienie czy stłuszczenie wątroby.

Niskowęglowodanowa dieta nie tylko pomaga zdrowo żyć i chudnąć, ale też wycofać PCOS, czyli zespół policystycznych jajników, będące jedną z częstych przyczyn bezpłodności. W książce znajduje się też rozdział poświęcony odżywianiu kobiet podczas ciąży oraz ważne informacje dotyczące okresu karmienia piersią.


 

Krok po kroku dowiecie się, które produkty są zalecane, a jakich powinno się unikać i kategorycznie odstawić. Podawana zawartość węglowodanów przy opisywaniu poszczególnych artykułów, zapewnią pełny obraz i lepiej utkwią w pamięci. Czy każdy zdaje sobie sprawę z tego, że w proponowanych nam jogurtach niskotłuszczowych z kawałkami owoców jest bardzo dużo cukru?? Pewnie, podobnie jak ja wiele osób nabiera się na tę "zdrową" przekąskę, lekką i pożywną, bogatą w witaminy, no bo przecież owoce! 

Czytanie etykiet to bardzo istotny element robienia zakupów. Autorzy celowo podkreślają, że producenci żywności chcą, żebyśmy jedli cukier, ale mamy nie rozpoznawać go od razu. Stąd specjalne substancje ukrywające w sobie właśnie ten słodki składnik. Ich nazwy poznacie na specjalnej liście, którą bracia zamieszczają w jednym z końcowych rozdziałów. Nie dajmy się więc dłużej ogłupiać.

Ważne informacje znajdujące się w tekście, podkreślono w specjalnej ramce. W ten sposób dowiecie się na przykład dlaczego wcale nie musimy jadać codziennie śniadań, choć mawia się, że są podstawowym i najważniejszym posiłkiem dnia. Co z tłuszczem i białkiem w diecie. Skąd bierze się poranny głód i jak ułożyć własne, indywidualne okienko żywieniowe? Jak poradzić sobie z różnymi reakcjami organizmu na odstawienie dotychczasowej żywności. Tych informacji jest sporo, bo jeśli ktoś nie czytał pozostałych poradników Braci Rodzeń i nie zna zasad, musi wiedzieć o co chodzi. A wygraną jest zdrowie i piękne życie!

Jeśli sądzicie, że wśród polecanych przepisów znajdziecie, same "chude i bezsmakowe" potrawy, to pędzę z wiadomością, że ABSOLUTNIE NIE! 


Pierwsza z brzegu propozycja na pieczone mięso z kurczaka z porem zawiera pyszny ser mozzarella, jak i smakowity majonez. Kolejne to na przykład gołąbki, karkówka a także omlety ze szczypiorkiem...i boczkiem! Tutaj są też przepisy dla amatorów białej kiełbasy i burgerów wołowych. Hitem natomiast są jajka, które autorzy polecają w różnej formie, podkreślając wyjątkowe właściwości tego wartościowego źródła życia. Zupy, szaszłyki, placuszki wytrawne, a nawet pizzerki, ale z mąki bambusowej. Są też przepisy na desery, no bo kto ich nie lubi?? Bazą są serki, jak wiejski czy mascarpone, gorzka czekolada, śmietanka, jogurty greckie, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Nie brak też klasyki, czyli keto-snickersy czy batoniki kokosowe zastępujące popularne bounty. 

W Kuchni Braci Rodzeń, poznacie też produkty, jakich być może jeszcze nie używaliście. Jednym z nich jest mąka migdałowa polecana do wypieku pieczywa, a także mąka kokosowa czy babka jajowata. Przekaz autorów jest bezcenny, bo czyż nie mają racji, pisząc o tym, jak często krytykuje się i doszukuje szkodliwości właśnie w takich naturalnych produktach, deprecjonując ich wartości, a tymczasem wysokocukrowe napoje i fast-foody są szeroko reklamowane i raczej nie tłumaczy się tego, jak bardzo trują organizm.

Taka ciekawostka o tłuszczach trans, które wydzielają się podczas pieczenia; gdyby podgrzewanie miało nam zaszkodzić, to należałoby piec bułki w temperaturze 240 stopni Celsjusza przez - uwaga - 480 minut. No i takich właśnie "kwiatuszków" znajdziecie w tej książce znacznie więcej. Otwierajmy oczy, rozszerzajmy myślenie, rozpoczynając od siebie i swojej kuchni. Zapraszam do lektury!


Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej

Tytuł: Kuchnia Braci Rodzeń

Autor: Łukasz Rodzeń, Matusz Rodzeń

Wydawnictwo: Bracia Rodzeń

Liczba stron: 294

Oprawa miękka


Komentarze