🍷🍷🍷
Mamy właśnie sezon na przetwory, więc może by tak zaplanować coś specjalnego w tym roku? Dzisiaj poradnik o tym, jak przyrządzić domowe specjały z procentami, czyli wina i miody pitne. Jeśli więc lubicie takie zajęcia, a przy tym lubicie częstować swoich gości nietuzinkowymi potrawami i smakami, to ta książka idealnie wpisze się w Wasze potrzeby!
Dowiecie się jak zrobić wina i których owoców czy produktów używać. Są tutaj wina kwiatowe, ziołowe, orzechowe i warzywne, a także poncze, miody, krupniki i kruszony.
Krok po kroku odkrywamy tajemnice produkcji wina. Podstawy i zaawansowane porady, a przy tym "Q&A", czyli odpowiedzi na rozmaite pytania, nasuwające się podczas czytania tej praktycznej lektury. Co zrobić, żeby sklarować wino? Jakie butelki są najlepsze do jego przechowywania i czy można ponownie używać korków?
Z kolei wśród konkretnych przepisów znajdują się niezliczone pomysły na wysublimowane smaki i rodzaje trunków. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie, począwszy od półsłodkiego czy korzennego wina jabłkowego, słodkiego lub wytrawnego wina malinowego aż po wino z białej albo czerwonej koniczyny. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, bo jedynym winem, jakie udało nam się kiedykolwiek uzyskać było takie tradycyjne z winogron i polskich owoców, więc mocno zaskoczyła mnie receptura na wino pomidorowe czy wino wielowarzywne!
🍯
Rozdział, gdzie znajdziecie wina miodowe i ziołowe to kolejny zestaw niespodzianek. Tutaj dowiecie się, czym różnią się od siebie czwórniak, trójniak, dwójniak czy półtorak. Ja na przykład nie miałam pojęcia o tym, że krupniki, czyli wina miodowo-owocowe można doprawiać tak nietypowymi dodatkami. Polecane są między innymi natka pietruszki, kardamon, kminek i gałka muszkatołowa, jak i płatki róży czy fiołka. Ten dział był dla mnie zupełną nowością, bo przyznaję, że tego typu alkoholu nie piłam jeszcze nigdy w życiu. Niemniej uwielbiam tak rozmaite smaki, więc po zaznajomieniu się z przepisami, mam ogromną ochotę popróbować.
Jeśli więc lubicie klimaty winnicy, ale niekoniecznie chcecie od razu kupować całe pole pod uprawę, polecam te przepisy i porady. Z nimi przygotujecie wina w różnorodnych smakach, a także miętowy krupnik, gorący poncz czy świąteczny glogg na specjalne okazje. Można też poznać sporo ciekawych szczegółów i sekretów winiarskich, niezbędnych w przygotowaniu idealnego trunku.
Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej
Tytuł: Domowy wyrób win i miodów pitnych
Autor: Pattie Vargas i Rich Gulling
Wydawnictwo RM
Liczba stron: 158
Oprawa miękka
Komentarze
Prześlij komentarz