ZIOŁA. Nowa encyklopedia


Zioła to temat rzeka. Znane od wieków, różnorodne rośliny lecznicze są niezmiennie cenione przez ludzi. Są też obecne w kuchni, jako aromatyczne przyprawy, które dodają smakowitości potrawom.
Napary, herbatki, wywary, nalewki i wiele innych sposobów na wykorzystanie roślin spodoba się każdemu miłośnikowi natury. A wszystko to znajdziemy w książce Zioła. Nowa encyklopedia. 

Część encyklopedyczna jest przedstawiona w przystępny i wyjątkowo czytelny sposób. Wygląd, oczywiście z wyraźnym zdjęciem, opis gatunku, miejsce bytowania, właściwości, sposób wykorzystania na użytek wewnętrzny i zewnętrzny, a także kulinarne zalety zioła.

Kolejne rozdziały prowadzą nas do apteki zielarza, a tutaj alfabetyczny układ różnych chorób, schorzeń i dolegliwości, którym zioła zapobiegają albo je leczą.
Następnie przechodzimy do mojego ulubionego rozdziału Z ksiąg klasztornych - zapiski mnichów , a tam znów według liter alfabetu, ale tym razem zioła i rośliny lecznicze oraz sposób uzyskiwania z nich najlepszych naparów, odwarów, nalewek, a także sposoby korzystania z kąpieli, okładów. O tym, jak zrobić lecznicze wino syrop albo sok i jak stosować oleje ziołowe, proszki z suszonych roślin zielnych. Oczywiście każda z roślin jest opisana pod względem swoich właściwości i dowiemy się, jak zrobić w domu napar na zmianę pory roku, by łagodnie przejść przez zmiany temperatur i ciśnień albo napar odchudzający czy nasenny. Klasztorne zapiski mnichów udostępnione i przekazane w przejrzysty i zrozumiały dla wszystkich sposób.

Zioła w kuchni to kolejny z przebojowych tematów. Przepisy na konkretne potrawy; tarty, zupy, sałatki, dżemy, miody, galaretki i inne smakołyki urzekną każdą panią domu! Tutaj znajdziecie nie tylko podpowiedź, jak wykonać słynny miód z mniszka lekarskiego (popularny żółty mlecz) czy krem szparagowy lub chmielowy, ale i mnóstwo inspiracji kulinarnych.

Całość w wydaniu doskonale przygotowanym i opracowanym. Jak na rodzaj encyklopedii, format jest wyjątkowo poręczny. Zakładka z zielonej tasiemki jest miłym akcentem podkreślającym związek z tematem przyrodniczym. Okładka książki, jej forma i faktura, jest z rodzaju tych, które każdy bibliofil docenia i z przyjemnością bierze w ręce. Trwała, zachęcająca do sięgnięcia po książkę i przepiękna! Ilustracje i zdjęcia w książce są również doskonałe i nie zawiodą czytelnika. Dopełniają ważny temat, który przedstawiono w sposób niezwykle praktyczny ale i estetyczny.
Mnie osobiście, ten poradnik pomaga w ostatnich tygodniach pracy, pozornie nie związanej z zielarstwem, jednak korzystam bardzo często z wiadomości w nim zawartych, a przecież to dopiero początek przygody z tą niezwykłą książką. Przyda się przecież i w sezonie przetworów i w kuchni i podczas zimowych przeziębień i wspomagania leczenia różnych dolegliwości. Oceniam go zatem najwyżej, jak mogę, podsumowując treść i formę na "szóstkę" z plusem!

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł:Zioła. Nowa encyklopedia Autor: Paola Mancini, Barbara Polettini.
Wydawnictwo: Jedność oprawa twarda. 384 strony.

Do kupienia w księgarni wydawnictwa: https://www.jednosc.com.pl/sklep/4561/ziola-nowa-encyklopedia


Komentarze

  1. Coś idealnego dla mojej rodzinki. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobają mi się grafiki umieszczone w tej książce. Warto znać właściwości polskich ziół, aby wykorzystywać ich pozytywne działanie m.in. w codziennej pielęgnacji ciała.
    https://e-zielarnia.eu

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, bo człowiek tak mało wie o naturalnych produktach, jakie korzyści z nich może czerpać. Przykładowo ja ostatnio dowiedziałam się dlaczego warto postawić na żeń-szeń Ashwagandha sklep i mnie to przekonało. Teraz wiem, że on może wzmocnić mój organizm czy odporność w walce z różnymi chorobami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz