Oto przed nami Księga dawnych przepisów. Od wieków przez opactwa i zakony mnichów przewijały się znane i sprawdzone przepisy. Gospodarni Cystersi wytwarzali nie tylko produkty rolne, ale próbowali swoich sił przy wyrobie alkoholu. Kreatywni i cierpliwi Benedyktyni czy Jezuici, zwani żartobliwie "ojcami wódki", a nawet surowi Kameduli destylowali swój likier.
Dawniej wyłącznie mnisi posiadali własne laboratoria farmaceutyczne, w których powstawały nie tylko lecznicze nalewki, ale i wyśmienite trunki.
Teraz i my możemy skorzystać z ich nieprzeciętnej wiedzy na temat kwiatów, ziół, owoców i destylowania alkoholu. Wiedza jest niezwykle szczegółowa. Czytając ten przewodnik po nalewkach, likierach, winach itp. poznamy zarówno historię wielu trunków, jak i fachowe nazewnictwo, proces produkcji, metody wytwarzania i przechowywania napojów alkoholowych.
Zioła i rośliny odpowiednie na nalewki czy likiery. Przepisy nie tylko na ratafię, grappę, eliksiry, likiery i wina, ale i dania i desery z ich wykorzystaniem.
Dowiemy się, jak konserwować owoce w alkoholu, a na zakończenie poznamy nawet kilka potraw, do których nasze trunki doskonale pasują i smakują. Perliczka w grappie, przepiórki z winogronami albo pasztet zajęczy, ale też brzoskwinie w brandy, ciastka kasztanowe z grappą czy słodkie lody z mascarpone. Pełnia wiedzy, doświadczenie i niesamowity smak, który proponują prawdziwi specjaliści. Teraz dostępna dla każdego z nas.
Przepisy na curacao, limoncello, likier orzechowy, rumiankowy albo lukrecjowy, a może eliksir kawowy lub miętowy czy grappa miodowa?
Wszystkie przepisy znajdziecie w tej niezwykłej książce, a niektóre pozytywnie Was zaskoczą. Proste w wykonaniu, łatwo dostępne produkty i smak, którego nie zapomną Wasi goście! Dodatkowo bezcenny będzie ich podziw za znajomość tematu.
Oryginalna szata graficzna urzeknie każdego miłośnika kulinariów, sekretów mnichów i unikalnego charakteru opactw, zakonów i klasztorów, od wieków owianych aurą tajemniczości, spokoju i wyciszenia, jakiego każdy z nas potrzebuje w zabieganej codzienności.
Spróbujcie choć w części uczestniczyć w niesamowitej przygodzie kulinarnej wraz z tytułowym bratem Augustynem, a po otwarciu tej książki uderzy Was wspaniała atmosfera, którą zawdzięczamy klimatycznym ilustracjom, czcionkom, rodem z dawnych kronik i oczywiście merytorycznie dopracowanej treści.
Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)
Tytuł: Nalewki. Sekrety piwniczki brata Augustyna
Wydawnictwo: Jedność oprawa twarda. 158 stron.

Mój brat cioteczny bardzo lubi takie nalewki, więc polecę tę książkę. 😊
OdpowiedzUsuńWarto! :)
Usuń