Kuchnia Polska dla diabetyków

 

Stosowanie diety to dla każdego z nas, pewien rodzaj wyrzeczeń Warto jednak przeglądać różne poradniki kulinarne, które pozwolą cieszyć się posiłkami, bez względu na zastosowane ograniczenia. Co więcej - wśród wielu nowatorskich przepisów, można odnaleźć prawdziwe perełki, które pozwolą poczuć się niczym na wykwintnym przyjęciu. Polecam taki właśnie zestaw receptur, który wprowadzi Was w świat wymyślnych dań, opracowanych specjalnie dla osób, które muszą unikać cukrów. Takie dietetyczne potrawy doskonale sprawdzą się również w codziennym menu ludzi nie będących na specjalnej diecie, ale dbających o to, aby dostarczała wartościowych składników odżywczych. Oryginalnie i smacznie, a przy tym z pełną świadomością kaloryczności potraw oraz ich indeksu glikemicznego czy innych parametrów istotnych w diecie diabetyków. Zatem zapraszam!

Zacznę nietypowo, bo od środka - rozdział "Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki", a w nim zarówno delikatne "Poziomkowe marzenie", jak i nieco kontrowersyjnie brzmiący "Koktajl brukselkowy". Kontrowersja wynika oczywiście z połączenia, często mało docenianych, a wręcz odrzucanych małych brukselek, znanych z zupy jarzynowej ze słowem koktajl, który przecież kojarzy się z czymś deserowym, smacznym i po prostu najlepszym. Spróbujcie również "Jagodowej bomby", a której odnajdziemy smak leśnych jagód i egzotycznego kokosu. Nie bez powodu autorka zapewnia, że ten wyśmienity smak sprawdzi się doskonale na letnich przyjęciach. Zatem do dzieła, bo składniki są dostępne właściwie przez cały rok!

Chcecie poczuć się, jak w paryskiej "boulangerie"? Nie czekajcie na wyjazd, ale w domu przygotujcie "Quiche z szynką i serem". Z kolei letnim smakom placków z cukinii wprost nie można się oprzeć. Sprawdźcie autorski przepis w tej książce, bo dodatkiem do tego dania jest nie tylko znany z innych receptur koperek, ale i szynka oraz tajemniczy, aromatyczny składnik. Roladki z mozzarellą i gołąbki, ale bez zawijania to kolejne dania, jakie możecie serwować na domowych spotkaniach, jak i codziennych obiadach. 


 

Znajdziecie również zupy dla diabetyków, zdrowe sałatki z warzyw, makaronów oraz smakowite pasty z warzyw, owoców i nie tylko. Lekkie i pożywne dania w menu zapewni nie tylko egzotyczny mus, ale i "śniadaniowy drink". Wśród wypieków znajdziemy przepisy zarówno na chleb, paszteciki i rogaliki, jak i smakołyki w wersji słonej czy pikantnej. Na deser panna cotta lub sernik w wersji light. Z takim zestawem nie sposób nudzić się ani w kuchni, ani przy stole. I choć w tym wydaniu zabrakło mi trochę apetycznie wyglądających dań na fotografiach, to wyobraźnia zaczęła działać samoczynnie i podsuwa kubkom smakowym coraz to nowe bodźce. Dlatego i Wam życzę miłej lektury wraz z owocnymi efektami kulinarnymi!

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł Kuchnia Polska dla diabetyków

Autor: Dorota Drozd
Wydawnictwo: RM 

 oprawa miękka.

liczba stron: 160

do kupienia w księgarni wydawnictwa RM również w wersji e-booka

Komentarze

Prześlij komentarz