Podkręć swój mózg

 


Czy miewacie czasem problemy z koncentracją, a myśli zamiast grupować się w zgrabne zdania, uciekają sobie gdzieś w eter? Albo znika słówko, którego właśnie chciałoby się użyć? No cóż, podejrzewam, że niemal każdy co jakiś czas ma podobne doznania, dlatego warto sięgać po metody, które wspomagają funkcjonowanie naszego mózgu. Jedni trenują go, jak mięśnie, inni dają odpocząć i zrelaksować się po ciężkiej pracy, a jeszcze inni dobrze go odżywiają. W tym ostatnim przypadku można powiedzieć o dwóch rodzajach odżywek - zarówno tej intelektualnej, jak i pokarmowej. Ponieważ jako zagorzali czytelnicy często korzystamy z tej pierwszej, to nikogo namawiać nie muszę, ale dzisiaj będzie o jedzeniu!


 

"Podkręć swój mózg" to książka, która przyda się każdemu. Kilkadziesiąt przepisów i sporo fachowej wiedzy podanej w bardzo "strawny" sposób. Zwięźle i na temat o mózgu i jego podstawowych potrzebach i funkcjach. O tym, że alkohol szkodzi - wiemy wszyscy, ale niestety dość mocno trafia właśnie w komórki mózgowe, powodując ich kurczenie. 

Jak pokonać stres i co jeść, kiedy naprawdę często nam dokucza? Poznamy nazwy takie, jak mózg gadzi, ssaczy stary i ssaczy nowy. Właściwie to wielu z nas przypomni je sobie z czasów nauki szkolnej, ale teraz zupełnie inaczej spojrzy na tę wiedzę. 


 

Czy możliwe jest wzmocnienie pamięci i naszych zdolności intelektualnych poprzez odpowiednie odżywianie? No i czy nieuniknione starzenie organizmu i samego mózgu można w jakiś sposób pokonać dobrą dietą? 

Wygląda na to, że mamy spore szanse na poprawę komfortu życia, dlatego warto sięgać po produkty, które w tym pomogą. A jakie to produkty? Jest ich naprawdę wiele, ale musimy o nich pamiętać na co dzień i regularnie włączać je do jadłospisu. A propos menu właśnie, autorka przygotowała dla nas konkretne menu antystresowe, witaminowe, na dobry sen, na dobrą pamięć, przeciw starzeniu się a także bez cukru i z tak zwanych superfoods. 

Polecane przepisy są okraszone przepięknym fotografiami. To niezwykła zachęta dla wzrokowców i nie tylko. Możemy wypróbować dania obiadowe, jak i przekąski i desery oraz potrawy odpowiednie na śniadania, kolacje i podwieczorki. Oczywiście dominują owoce i warzywa, bo to prawdziwa skarbnica witaminowo-mineralna. Mamy też potrawy rybne, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zaskoczyło mnie może tylko to, że mimo iż nikt nie wspomina w tytule o podkręcaniu mózgu w stylu vege, to wśród dań nie ma niczego, co zawiera mięso. Dziwi mnie to tym bardziej, bo w tekście można dowiedzieć się o tym, że właśnie w różnych gatunkach mięsa znajdziemy liczne, ważne substancje odżywcze dla mózgu. Niemniej letnia pora zachęca do skosztowania jak największej liczby sezonowych owoców i warzyw, więc przepisy będą jak znalazł. A o daniach mięsnych, być może autorka kiedyś też wspomni w kolejnej książce...

 

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Podkręć swój mózg

Tekst i ilustracje: Lucie Reynier

Wydawnictwo: Jedność

Liczba stron: 112 stron

Oprawa: miękka

Książki kupisz w księgarni wydawnictwa






Komentarze

Prześlij komentarz