Warzywa, które leczą

Jeśli jedzenie może wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie, to dlaczego z tego nie skorzystać? Warzywa są na górze listy - to pewne. Dlatego dzisiaj będzie właśnie o nich. Autorką książki jest Agata Lewandowska, którą zna każdy, kto śledzi moje wpisy. Niedawno mieliśmy bardzo aktualny tytuł "Dieta wzmacniająca odporność", a wcześniej był przepis na młodość, czyli "Dieta anti-aging"   

Poznawaliśmy też choroby tarczycy "Hashimoto Dieta i styl życia" oraz dowiedzieliśmy się, jak przeprowadzić "Detoks cukrowy". Wspominam te wszystkie tytuły, bo ten, który właśnie mam przed sobą jest kwintesencją poprzednich publikacji. Warzywa pojawiały się przecież za każdym razem w zaleceniach i przepisach na zdrowe posiłki. Są naprawdę uniwersalnym środkiem do utrzymania organizmu w dobrej kondycji i świetnym samopoczuciu. A ponadto niezaprzeczalnie smaczne i każdy znajdzie jakiś ulubiony produkt wśród tak licznej grupy produktów.


W książce "Warzywa, które leczą" mamy podsumowanie ich niezwykłych zalet, które można wykorzystać w różnorodnych posiłkach. Bohaterem każdego rozdziału jest jedno warzywo i dowiadujemy się o nim niemal wszystkiego od podstaw. Od wiadomości na tematy praktyczne, czyli gdzie występuje, jak się je uprawia, jak przygotować je w najlepszy sposób, jakie ma wartości odżywcze oraz to, czy każdy może je jadać. Pojawiają się także małe sekrety gotowania, ciekawostki i porady. Jak choćby to, że bogate w kwas foliowy brokuły powinny jadać kobiety będące w ciąży i ją planujące. Inną ciekawostką będzie to, że podczas gotowania czerwonej kapusty możemy wpłynąć na jej kolorystykę i sprawić, że będzie prawdziwie "modra", czyli niebieska albo mocno czerwona. 

Każdy rozdział rozpoczynamy pięknym zdjęciem, więc jeśli jesteście wzrokowcami, nie oprzecie się dalszej części. Po krótkim zapoznaniu się z cechami warzyw i ich wpływem na nasze zdrowie przychodzi czas na przepisy kulinarne. Piękne fotografie głównych bohaterów w akcji, czyli przepisy na koktajle, smoothie, sałatki, kremy, zupy, a także ciastka i desery. Wbrew pozorom nie znajdziemy jedynie przepisów na potrawy wegańskie, ale i doskonałe dania mięsne z dodatkami z warzyw. Są też przepisy na zapiekanki, pasty kanapkowe czy przepisy na kiszonki. Mnóstwo ciekawych i smakowitych dań, które przydadzą się na śniadania, obiady, kolacje, podwieczorki i desery. Na zakończenie autorka przygotowała dla nas świetnie opracowaną tabelę, w której znajdziemy wykaz ważnych dla zdrowia witamin i minerałów, opis roli jaką pełnią w organiźmie i oczywiście listę warzyw, w których je znajdziemy. 

Zatem pozostaje mi życzyć Wam Smacznego! Bo jest z czego korzystać: Zawijasy z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym,  Omlet z bryndzą i brokułami, Pasztet z bobu, Wrapy z cebulą i pastą jajeczną, a może Kanapka ze schabem i sosem czosnkowym? Wszystko, co wybierzecie jest nie tylko wyborne w smaku, ale i zdrowe! Polecam.

Niekoniecznie/ Warto dać szansę / Polecam/ Polecam jak najbardziej:)

Tytuł: Warzywa, które leczą

Autor: Agata Lewandowska

Oprawa: miękkaWydawnictwo RM

Ilość stron: 280

Do kupienia w księgarni wydawnictwa RM

Komentarze